המצב הטבעי

האם תהיתם אי פעם מדוע אנשים מסוימים מתמודדים עם מצבי לחץ בצורה טובה יותר מאחרים? מדוע אנשים מסוימים נמצאים תמיד במקום הנכון ובזמן הנכון, ומדוע נעים יותר להיות במחיצתם של אנשים אלה? נדמה כי האנשים הללו "זורמים", ונוהגים בחייהם בנינוחות וקלילות מסוימת. לרוב, אנשים אלה גם מרוצים ושמחים בחלקם. הם חיים בהרמוניה עם העולם, או, אפשר להגיד, הם חיים בתיאום עם העולם.
כל אחד היה רוצה להיות כזה. כולם שואפים לחיים נטולי מאמץ, ולא משנה הם יגידו. אנשים רוצים דברים שונים – יש הרוצים לשַנות ולהטביע את חותמם על העולם, להעשיר את עצמם, להשפיע על הזירה הפוליטית, להיות יפים או לרזות, להיות בריאים, להינשא, להיות הורים טובים יותר, או למצוא מערכת יחסים מספקת. כל זאת נובע מהרצון הפשוט לחיי אושר וסיפוק, בין אם הם מודעים לכך או לא.

אז מה זה בדיוק ווּגִ'י יוּאַן קוֹנִג? זהו סוג של צ'י קונג. צ'י קונג הוא כמו יוגה סינית. יש הרבה סוגים של יוגה, והרבה סוגים של צ'י קונג. יש שיטות של יוגה וצ'י קונג המתרכזות בעיקר במדיטציה, יש המיועדות לשמירה על הבריאות הפיזית והנעורים, וסוגים אחרים נועדו לשחרר יכולות על טבעיות (כמו הזזת חפצים ממרחק, הליכה על זכוכית ואש, או אפילו כוחות ריפוי).

המטרה העיקרית של תרגול הווג'י יואן קונג היא לאפשר למתרגל לחזור למצב הטבעי – לזרום עם העולם, להיות מרוצה ושמח ולהרגיש תמיד אחדות עם העולם. כך חוֹוה המתרגל את חוויית ההמצאות ב"מצב החסד", כפי שהנוצרים מכנים זאת. אך כיצד זה קורה?
בצ'י קונג קיימים שני סוגי מערכים, אחד בתנועה ואחד ללא תנועה, שמטרתם להרגיע את המתרגלים. כשהגוף נרגע, גם המחשבות נרגעות – כמו מים צלולים באגם רוגע. תודעה שקטה מובילה ללב פתוח. כולם מכירים את המונולוג האינסופי המתחולל בתוך ראשינו: "למה היא עשתה זאת, למה אמרתי את זה, מה יהיה מחר, מה אם אחלה, עכשיו הוא כועס עלי…" כשהתודעה נרגעת, היא מוצאת שלווה בלב הפתוח, שהוא לב מבין. לב פתוח יודע באופן אינסטינקטיבי כיצד לנהוג בכל מצב. ללא פחד. ללא היסוס. וכמובן, לב פתוח הוא לב נותן כי הוא שופע – יש לו הרבה מה לתת. אין זה "לב רחום", המבכה את סבלם של אחרים. לב פתוח אינו חושש. הוא יודע להעניק אהבה ללא מאמץ, ללא סייג וללא ציפיות.

אם כך, ככל שהגוף רגוע יותר, הצ'י זורם בקלות יותר לתוכו. דרך תרגול המחשבה והתנועה, הצ'י עובר בגוף ומזרים בו את הדם. דבר זה מסביר מדוע אנשים רגועים נוטים להיות בריאים יותר.
מצב זה של שמחה וסיפוק הוא מצבו הטבעי של האדם – מצב זה מכנים בצ'י קונג "מצב האהבה". לו תפקדנו כולנו בהתאם ליעודנו המקורי, היינו שמחים ומרוצים בכל מצב.
עיתונאי אחד שאל פעם, "מה בדיוק כוונתך כשאתה אומר ש'שנג זן ווג'י יואן קונג מאפשר לאנשים לחזור למצבם הטבעי' – מהו אותו מצב טבעי?". "המצב הטבעי" הוא תחושה של שמחה ושביעות רצון תמידית. אפשר לדמות זאת לאגם בשעת סערה, שבו המים נעכרו בשל המערבולות שגרמה הרוח. זה אינו המצב הטבעי של האגם. אך כשהרוחות שוכחות והמים נרגעים, המים חוזרים ומצטללים, עד שניתן לראות את הקרקעית. כך גם האדם – כשהפטפוט המציק במחשבותינו נרגע ושוררים רוגע פנימי, שלווה והרמוניה – גם זו צלילות, אשר בעקבותיה מגיעה הרגשה חיובית. זהו מצבו הטבעי של האדם.
מהו צ'י? צ'י הוא כוח החיים – אנרגיה חיונית, אשר מהדהדת בכל היקום ועוברת כחוט השני בעולמנו. היפנים קוראים לזה "קְי", וההודים "פְּרַאנָה" – אלה שמות שונים לצ'י, המקיף ונמצא בכל מקום, בתוכנו ומסביבנו.
כשאתם מתנועעים, גופכם נרגע, ואז נכנס הצ'י אל הגוף ומזרים בו את הדם. ברובד אחר, הצ'י נכנס לתודעתנו ולרגשותינו ומרחיק רגשות שליליים כמו פחדים, דאגות וכעסים. רגשות שליליים אלו מתבטאים בלחצים הגורמים לחסימות בגוף, להתרוקנות הצ'י, ולהתפתחות מחלות.
דמיינו נהר עם זרם חזק ושוטף. זרם המים יכול לשאת עמו אבנים, דגים וזבל הלאה, אל הים הפתוח. כשיש בגופנו הרבה צ'י נקי שבא מהיקום, הוא זורם בגופנו ומזרים את הדם, ובתוך כך משחרר "סחף" נפשי, גופני ורגשי אל מחוץ למערכת. אז אנחנו נפתחים לקבלת צ'י נוסף, לזרימתו הטבעית בגופנו, ואפילו נוכל לחלוק אותו עם אחרים. פעולות הקבלה והנתינה מתאחדות – כשאנו נותנים אנו גם מקבלים, ולהיפך, כמו מעגל אינסופי. ולכן, כאשר אנו משתנים, כל שסביבנו משתנה גם כן.

במהלך אימון שנג זן ווג'י יואן קונג יש מסרים שהמתרגל מתבקש להגות בהם תוך כדי תנועה. זהו הדבר העיקרי שמייחד את השיטה הזו משיטות צ'י קונג אחרות. עם הזמן, המתרגלים מתחילים לספוג ולהבין את האמת הטבועה במסרים הללו. גוף בריא ונפש שלווה מאפשרים תחושה של רוגע, וכתוצאה מכך מתחדדים האינסטינקטים. כך מתפתחת תבונה פנימית, מודעות גבוהה, ויכולת גבוהה יותר להנות מהחיים. הכל פתאום טעים, הצחוק בא בקלות. מפתחים יכולת הבחנה ביופי הנחבא בתוך הכיעור ואי הנעימות. אתם יודעים שהתברכתם, ואתם אסירי תודה על כך.
כל זה מוביל לחידוד יכולת החמלה שלנו ולהבנה של הזולת. כשהקשיחות וחוסר הסובלנות מתפוגגות, הן מפנות מקום לסבלנות וטוּב לב אין סופיים. האמת על טבעו האמיתי של האדם מתבהרת וקורנת מאיתנו החוצה. הטחת האשמה והכעס מוחלפות בהבנה ובסלחנות. אז ניתן להבין בטבעיות מדוע אנשים מתנהגים כדרכם.

הצ'י קונג עוזר להבחין במשותף לכל האנשים. זוהי משמעותה של חמלה, וכך מתפתחת אהבה אמיתית – לא אהבה רומנטית, אלא אהבה שאינה תלויה בדבר, אהבה שאינה ניתנת למדידה. מצב זה של שמחה וסיפוק, מצבו הטבעי של האדם, הוא הוא "מצב האהבה". אהבה חסרת תנאים זו היא שורש כל הדרכים הרוחניות, והיא מקור כל הדתות. אהבה זו היא שנג זן – האמת המקודשת ביותר.

פורסם ב- פילוסופיה ומאמרים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *